Hoe vaak ik wel niet tegen mensen heb gezegd ‘zorg goed voor jezelf’ Ja fijn, maar hoe doe je dat eigenlijk? Hoe zorg je goed  voor jezelf? Hoe goed doe ik dat zelf eigenlijk. Ik kwam erachter dat ik helemaal niet zo goed voor mezelf zorgde. Ik zorgde vooral voor de ander. Ik was zo met de ander bezig, dat ik niet meer wist wat ik zelf eigenlijk wilde. Een keuze maken liet ik vaak aan een ander over. ‘Debbie, wat wil jij?’ ’Maakt mij niet uit’ was mijn standaard antwoord.

Waarom ben ik zo met de ander bezig? Waarom durf ik geen keuze te maken en aan te geven wat ik graag wil? Ik kwam erachter dat het te maken heeft met hoe ik over mijzelf denk. Wat ik mezelf waard vind, mijn zelfovertuiging. Ik kan je vertellen die waren behoorlijk negatief. ‘Wie stelt er nou werkelijk enig belang in mijn mening’, ‘Ik ben het niet waard’,  ‘Als ik ga doen wat ik graag wil, zal niemand mij nog aardig vinden’, enz,enz….

 In haptotherapie ben ik deze negatieve gedachten over mezelf eens van dichtbij gaan bekijken.  Die negatieve gedachten waren ook voelbaar in mijn lijf.  Ik voelde mijzelf klein worden, kreeg een steen op mijn maag, mijn ademhaling hield ik vast, mijn spieren spande zich aan en ik voelde me ook angstig.  Het waren dus niet alleen negatieve gedachten, mijn lijf liet mij ook van alles voelen.  Ik kwam tot het besef dat ik deze gevoelens jaren lang heb weggestopt, voor mijzelf, maar ook voor de ander. Met mij is niets aan de hand. Vooral niet voelen, niet laten zien dat ik geraakt ben.  Dit patroon wilde ik doorbreken. Ik wilde mezelf voelen. Ik wilde mezelf aan de ander laten voelen.

De volgende stap die ik ben gaan doen: ik ben voor mezelf gaan zorgen. Ik ben gaan uitzoeken wat ik nodig heb en heb dat aan mezelf gegeven.

Zorg goed voor jezelf.

Doe een middagdutje, lees een boek of tijdschrift gewoon eens midden op de dag en laat het huishouden even wachten tot de volgende dag, ontdek welke vorm van lichaamsbeweging jij het leukst vind, lach, ga de natuur in, luister naar je favoriete muziek, kook voor jezelf en geniet van je eten, Bedenk een plek voor jezelf waar je je regelmatig even terug kunt trekken.

Laat me in een reactie hier onder weten hoe goed jij voor jezelf zorgt.

 Liefs,

 Debbie